top of page

Mantel van Sint-Maarten 2021

Thema 2021: Welzijn van immigranten

In het jaar 2021 hebben wij onze blik gericht op initiatieven in Utrecht die iets bijdragen aan het welzijn van immigranten. Dat zijn 8 mooie initiatieven! 

Ieder van deze initiatieven is waardevol

Ieder initiatief mag daarom een geldprijs tegemoet zien. Woongemeenschap Overhoop is door de jury aangewezen als 'winnaar' en ontving € 2.500,-. De overige initiatieven ontvingen elk € 500,-.

Overhoop.PNG

Foto: Angeliek de Jonge

Meer over Woongemeenschap Overhoop

De gelaagdheid van het initiatief Woongemeenschap Overhoop is heel bijzonder. Er is vooraf goed onderzoek gedaan naar de nood van de mensen in Overvecht: 

  • zo weinig samenhang tussen alle mensen die overal vandaan komen,

  • een grote dorst naar vriendschap en

  • een verlangen naar een zinvolle plek in de maatschappij.
     

De bouw van het huis heeft mensen in de wijk perspectief gegeven, een kans om gezamenlijk de wijk mooier en leefbaarder te maken.

Veel materialen zijn hergebruikt

In het huis zijn vooral materialen gebruikt die elders overbodig waren. Ze waren beschadigd of gedateerd. Voor veel mensen redenen om spullen af te danken en voor de mensen in de wijk Overvecht, voor de mensen in de woongemeenschap, een kans om in gezamenlijkheid iets op te bouwen. Wat afgeschreven is voor anderen hier een nieuw leven geven. Voor het missende materiaal zijn een aantal Nederlandse ondernemers aangesproken. Zij gaven gul en regelden bereidwillig dat wat miste.

Geen mens is overbodig bij Overhoop

De woongemeenschap Overhoop bestaat uit een tiental mensen die hun leven delen met elkaar maar er zijn ook gastkamers voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben. Buiten opvang krijgen mensen een rol en ontstaan vriendschappen door vrijwilligerswerk te verrichten in weggeefwinkel ‘mooie zooi’ of mee te helpen met activiteiten. Zo mengt oud en nieuw, beschadigd en gaaf zich op een natuurlijke manier. Geen mens is hier overbodig, je kunt er gewoon ‘zijn’ of meedoen aan een activiteit.

Het totaalconcept is compleet en goed doordacht

De, in de visie geformuleerde ‘geplante boom’ blijkt de juiste soort te zijn voor deze wijk vol mensen met een migratieachtergrond. In deze beschutting gedijen de mensen en zijn zelf ook vrucht gaan dragen.

Contact

Initiatiefnemers

De Mantel van Sint-Maarten is een initiatief van de Protestantse Diaconie Utrecht. In nauwe samenwerking met Citypastoraat Domkerk, Katholieke Caritas Utrecht (KCU) en Huis van Dominicus is de editie 2022 voorbereid.

bottom of page