Mantel van Sint Maarten, delen, prijs, Utrecht

De Mantel van Sint Maarten: een inspirerend evenement

Mantel van Sint Maarten: ieder jaar een evenement mét prijzen
Op 11 november is het Sint Maarten: een feest dat in de stad Utrecht belangrijk is. Sint Maarten, de beschermheilige van de stad Utrecht, deelde zijn mantel met een bedelaar. Hij deelde van wat hij had. Juist dát vinden wij inspirerend en willen we blijven uitdragen. Daarom organiseren we ieder jaar de uitreiking van de Mantel van Sint Maarten, een stimuleringsprijs voor een initiatief waarbij hulp aan mensen die dat nodig hebben centraal staat.
Dit jaar vond de uitreiking van de Mantel van Sint Maarten 2023 plaats op vrijdag 10 november, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Domkerk. Utrechtse (vrijwilligers)projecten waarbij delen centraal staat kwamen in aanmerking voor de prijs. Tijdens het evenement werden de genomineerden van de projecten of mooie initiatieven in het zonnetje gezet, was er tijd en ruimte voor ontmoeting, samen eten en inspiratie.

Tafels van hoop
Ieder jaar kiezen we een thema. Dit jaar was dat 'tafels van hoop’. Het organiserend comité licht toe: "In het dagelijks leven ervaren veel Utrechters de gevolgen van armoede, eenzaamheid en het niet mee kunnen doen. Veel mensen maken zich zorgen. Waar en hoe ervaren we hoop op een betere wereld? Hoe en waar delen we met elkaar van wat we hebben: onze tijd, geld, aandacht en talent? Juist: aan tafel! Aan tafel ontmoeten je elkaar en leg je contact. Er is eten, je kan er tot rust komen, je wordt gezien. Het is een plek van naar elkaar luisteren, in gesprek gaan, samen de buik vullen, samen genieten, het leven delen met zijn vreugde en verdriet. Aan tafel is er ruimte voor bemoediging, troost, lol en nieuwe ideeën. Aan tafel is er hoop. Samen aan tafel geeft hoop. Dit jaar was dan ook ons thema: 'tafels van hoop'. Vrijwilligersinitiatieven waarbij 'elkaar ontmoeten aan tafel', 'het bieden van hoop' en 'het leven delen' centraal staan maakten kans om een geldbedrag te winnen om hun activiteiten verder voort te zetten of zelfs uit te bouwen. De winnaars zijn inmiddels bekend:

Eerste prijs: Youth for Peace van Sant'Egidio
Tweede prijs: Silomaatjes van de Silogemeente
Derde Prijs: Warme Woensdag van Kerk op Zuilen


 
terug