Mantel van Sint Maarten, delen, prijs, Utrecht

Terugblik Mantel van Sint Maarten 2023

Mantel van Sint Maarten 2023: Tafels van hoop
De bijeenkomst vond dit jaar plaats op vrijdag 10 november. Na een muzikaal ontvangst konden de ruim 200 bezoekers, zittend aan gedekte ronde tafels, luisteren naar een inhoudelijke bijdrage van theoloog en econoom Jan Jorrit Hasselaar. Hij vertelde over de Sint Martinus klok die al 500 jaar in de Domtoren hangt en de tekst draagt: “Ik, Martinus, met mijn stem, zal als beschermer van mijn stad, in het bijzonder de Utrechtse Dom, een tweede muur zijn in moeilijke tijden.” De echte stadsmuur was de eerste stadsmuur. De tweede muur, dat is een muur van liefdadigheid en barmhartigheid. “
“Uitdrukkingen van de tweede muur van toen waren ook overal zichtbaar. Als je door de stad heenliep, zag je overal afbeeldingen van liefdadigheid en barmhartigheid, dikwijls uitgedrukt in een afbeelding van Sint Maarten zoals het glas in lood room van het Bartholomeus Gasthuis, 1367, het oudste gasthuis in Utrecht  waar bedelaars en pelgrims enkele nachten onderdak konden vinden. Door de eeuwen heen hebben velen zich laten inspireren door het leven van Sint Maarten: samen delen, werken van liefde en barmhartigheid. Omzien naar de ander die het nodig heeft, werd zo een tweede muur om de stad heen.” Ook vandaag de dag nog.
Het was een mooi betoog waarbij de 17 genomineerde Utrechtse initiatieven als tweede muur van de stad, als een muur van hoop mogen zijn. Wat een prachtig perspectief en wat nodigt dat uit tot doorgaan met de initiatieven!

De Utrechtse wethouder Rachel Streefland mocht de prijzen namens de jury uitreiken. Maar liefst 17 initiatieven waren genomineerd. De grote prijswinnaar was Youth for Peace: een project van Sant’Egidio waarbij Utrechtse jongeren samen optrekken met alleenstaande minderjarige asielzoekers die helemaal alleen hier in Nederland zijn gekomen en veel hebben meegemaakt. Ook Silomaatjes, een maatjesproject van leden van de kerkgemeenschap Silogemeente en ex-gedetineerden viel in de prijzen. De derde prijs ging naar Warme Woensdag. Elke woensdag is Kerk op Zuilen van 10-16 uur open voor iedereen.

Lees hier de volledige terugblik op de Mantel van Sint Maarten 2023.
Klik hier om de terugblik op de Mantel van Sint Maarten 2022 te lezen.  
 
terug